Prowadzę blog smacznapyza.blogspot.com. Jestem kucharzem-amatorem, gotuję w domu dla rodziny i przyjaciół. Interesuję się mykologią czyli wszystkimi grzybami, nie tylko jadalnymi. Jestem członkiem Bractwa Grzybland i na portalu dla grzybolubów zajmuję się działem kulinarnym. Zapraszam na www.grzybland.pl , znajdziecie tam mnóstwo informacji o grzybach i przepisy na dania z grzybami, część z nich jest moich. Na innych portalach kulinarnych można mnie spotkać pod nickiem izeczka :-)

Odp: co na kolację ?

Luna, a co Ty tam schowałaś?!
Szykujesz dla nas jakąś pyszną niespodziankę?

Odp: Odp: Walentynki.

Anula, śliczna walentynka!

Odp: O)

pij, Kinga, pij

mówią, że na frasunek dobry trunek!

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?

u mnie dzisiaj zupa jarzynowa i smażone filety rybne

Odp: Odp: Odp: Odp: Nuda!!

  • Forum: Nuda!!

świeże żubry to np. na Podlasiu, ale słowo "weź" raczej do nich nie pasuje
chyba, że w sformułowaniu "weź nogi za pas ..."

Odp: Odp: Nalewka z jeżyn - komentarze

piękny kolor, smak mogę sobie tylko wyobrazić...

Odp: Odp: Jestem zielony potrzebuje pomocy:)

gdybyś miał jakieś pytania to pisz, postaram się odpowiedzieć
Powodzenia!

Odp: Jestem zielony potrzebuje pomocy:)

Opłucz i wytrzyj mięso, natrzyj całe solą i przyprawami - może być czosnek, papryka mielona, pieprz mielony, majeranek...co lubisz - odłóż mięso w chłodne miejsce (do lodówki) aby przeszło przyprawami. Następnie obsmaż je ze wszystkich stron na patelni z niewielką ilością oleju albo smalcu i przełóż do brytfanki albo na blaszkę. Pod mięso możesz położyć kawałki obranej marchewki i cebuli. Wstaw do piekarnika 180 st. C , podlej wodą ok. 1 szkl. i piecz - trzeba co 10-15 min polewać mięso sosem i ew. dolewać po trochu wody bo odparowuje. Jeśli chodzi o czas pieczenia to nie wiem jak duży kawałek masz, ale liczy się min. 35 min. na 1 kg mięsa, oczywiście zależy jakiego.
Aby sprawdzić czy mięso jest upieczone trzeba je nakłuć w najgrubszym miejscu np. patyczkiem do szaszłyków wbijając go do m/w środka kawałka - jeśli sok wypływający jest przeźroczysty to gotowe, jeśli różowy to mięso w środku jest jeszcze surowe. Po wyjęciu mięsa z piekarnika, przed pokrojeniem, daj mu 10 min. odpocząć. A sos z brytfanki można zagęścić np. dodając 1-2 łyżeczki mąki rozmieszanej w 4-5 łyżkach zimnej wody - po dolaniu trzeba dokładnie wymieszać aby nie było grudek i zagotować.