Prowadzę blog smacznapyza.blogspot.com. Jestem kucharzem-amatorem, gotuję w domu dla rodziny i przyjaciół. Interesuję się mykologią czyli wszystkimi grzybami, nie tylko jadalnymi. Jestem członkiem Bractwa Grzybland i na portalu dla grzybolubów zajmuję się działem kulinarnym. Zapraszam na www.grzybland.pl , znajdziecie tam mnóstwo informacji o grzybach i przepisy na dania z grzybami, część z nich jest moich. Na innych portalach kulinarnych można mnie spotkać pod nickiem izeczka :-)

Odp: Odp: Wątek grzybowy.

prawdopodobnie czarka austriacka, chociaż nie wiem na ile wiernie oddany jest naturalny kolor i nie mam punktu odniesienia żeby wiedzieć jakiej wielkości są te grzybki

Odp: Odp: O)

bardzo ładny serwis oglądałam ostatnio wiele różnych wzorów bo noszę się z zakupem czegoś nowego, ale na razie nie mogę się zdecydować...

Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?

Dziękuję Wam, Kochane, za szybką odpowiedź i zdjęcie, te pierożki wyglądają rzeczywiście bardzo ładnie
Chyba Kazik pisał gdzie to można kupić, poszukam i może sobie sprawię? Jeszcze raz dzięki

Odp: Popołudniowe ploteczki

Te mikołaje to świetny pomysł! mogę "ukraść"?

Odp: co dzisiaj na obiad?

taka próba generalna przed Świętami?
ciekawa jestem jak ta "maszynka", czy uszka dobrze się sklejają? jakoś nie mam zaufania, jak sama docisnę, skleję to wiem, że mi się nie rozlecą...
Zuzi, zadowolona jesteś? może masz jakieś fotki? plisss

Odp: Wątek grzybowy.

Bahus, mylisz się jeśli sądzisz, że nie można nazbierać teraz świeżych grzybów
rosną boczniaki, płomiennice zimowe, uszaki bzowe, można jeszcze spotkać gąski, gąsówki a nawet czubajki gwiaździste
kilka dni temu nazbierałam podczas spaceru trochę płomiennic i posłużyły za pyszny farsz do dużego, dwuosobowego, pieczonego pstrąga


ale się wymądrzyłam, nie?

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Wątek grzybowy.

tak w ogóle to pojęcie "rydze" zawiera kilka gatunków grzybów fachowo nazywających się mleczaje: mleczaj właściwy "rydz", mleczaj świerkowy, mleczaj jodłowy, mleczaj zmienny...charakteryzuje je wszystkie pomarańczowo-czerwone mleczko wypływające po uszkodzeniu czy przekrojeniu miąższu - najpopularniejszy i najczęściej zbierany jest mleczaj świerkowy, prawdziwy rydz to już bardzo rzadki gatunek...
występują w różnych rejonach Polski (poza nią też, ale na tym to już kompletnie się nie znam), pod różnymi drzewami i wszystkie nazywane są przez miejscową ludność właśnie rydzami
atlasy podają okres występowania od sierpnia do października, ale przy sprzyjającej pogodzie i warunkach mogą się pojawiać wcześniej i rosnąć jeszcze w listopadzie, w cieplejszym klimacie oczywiście dłużej
mają charakterystyczny smak i zapach, który nie wszystkim pasuje i smakuje, trzeba samemu spróbować i się przekonać

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?

ciężko było, ale wychodzi na to, że się opłaciło
a tak poważnie to chyba już się przyzwyczaił do moich "dziwactw"...