Studentka malarstwa. Kuchnia to moje środowisko naturalne:)
Można mnie jeszcze spotkać na innym profilu pod innym nickiem jambalaya. Wszystkie zdjęcia przepisów oraz na forum są mojego autorstwa.
Zapraszam na bloga www.paletasmaku.blogspot.com oraz fanpage Paleta Smaku na facebooku

Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????

Co do mnie:
kiedys używałam aparatu Olimpus master z funkcja super makro i to było piekne.. zwykła cyfrowka a zdjecia grzybow, owadow, przyrody..jak spod reki profesjonalisty, mimo, że to był mój pierwszy aparat.Potem byl panasonc lumix dmc-tz3. Teraz uzywam aparatu Nikon coolpix P100, który nadal jest amatorskim sprzętem. Kupilam go spontanicznie i bez zaplanowaniazachecona opinią sprzedwacy w jednym ze sklepów w NY, pytajac o dobry aparat do robienia zdj zywnosci z dobra funkcja makro. Jak narazie sie sprawuje ale to nadal nie lustrzanka. Uzywam go od roku. ale myśle o nowym

Co do moich zdjęć, robie ich bardzo duzo i caly czas sie ucze sie sama od siebie, robie zdj w różnych ustawieniach, tak by przynajmniej 2-3 były dobre. Jedno zazwyczaj z gory całościowe, drugie zbliżenie pod katem z ustawieniem osrości I planu i trzecie albo jeszcze bardziej makro, albo zdj składników, albo inne ustawienie stylizacji, inna propozycja podania.

Mam zasadę, że nie wystawiam zdjęć robionych przy sztucznym swietle czy lampie. Nie mam obecnie profesjonalnej wiec nie robie takich zdjec, ale mysle o zakupie.
Wszystkie zdj robie na balkonie, na malym stoliku, tym samym mam male mozliwosci manewru i opcji z kombinacja co do kompozycji ale staram sie sobie radzic i unikac defektow.
Zdjecia robie przy swietle wschodnim, gdy juz slonce bezposrednio nie wchodzi mi w plan. Ok godz.11-12 jest idealnie. Zalezy tez od sezonu i pogody. Gdy jest szaro i deszczowo, dobre zdj nie wyjdzie. aparat tez to wyczuwa i nawet przerobki zdjec malo dają.

W zapasie mam mnostwo draperii, sciereczek, obrusikow, by tworzyc inne podklady w stylizacji.

Do tego rozne sztucce i talerze, zazwyczaj antyczne, pojedyncze sztuki w które inwestuje, pozyczam lub mam zasob własny

Jesli danie jest bardziej fusion czy nowoczesne dopasowuje do niego dodatki, tym samym talerz i sztucce. Jesli bardziej " staropolskie", sa to walsnie antyki.

Jesli chodzi o mnie, praktycznie nie przerabiam zdjec. Potrafie ustawic opcje aparatu tak, by punkt odniesienia byl np w prawym dolnym rogu, dzieki temu II plan jest niewyrazny i rozmyty, bez uzycia programu. W programie Picasa dodaje tylko napisy. Kontrast i ewentualne swiatlo, jesli nie dopisuje zmieniam w Galerii uslug windows life -amatorsko, szybko.. gdy sie nie ma czasu a potrzeba minimalnej korekty.

Staram sie by zdjecia były wyrazne, kolorowe, nasycone.
A kompozycje zaleza od czasu. Czasem jest to tylko talerz z potrawa i widelec. czasem + serwetka, innym razem + kilka półproduktów, rozsypane przyprawy które zapelnia kompozycje

Z doswiadczenia wiem, ze małe naczynia, talerzyki łatwiej ujac i zmiescic w kadrze, a takze ciekawie przedstawic. Nie raz mozna z tego stworzyc małe dzielo sztuki.. zwlaszcza mając opcje makro w aparacie- zdj nabiera innego znaczenia.

Staram sie nie przestylizowac dania, nie dodawac za duzo niepotzrebnych ozdob, chyba ze potrawa lub temat do ktorego ją wykonuje tego wymaga.

Pewnie jeszcze sobie cos przypomne

Odp: co dzisiaj na obiad?

super wygląda jak bukiet dostać taki na Imieniny, w dodatku smaczny.. to fajny prezent

Odp: co dzisiaj na obiad?

u mnie całe Święta tylko ryby, ile się narobiło, tyle trzeba zjeść.. i tak przez kilka dni w sylwestra mięsko

Odp: co dzisiaj na obiad?

Fakt takie ciemne roladki to ze śląskiem też kojarzę u nas, bynajmniej u mnie w domu tez się robi kluski z bułki, Bułki zalewa mlekiem by calkowicie namiękły, dodaje jajko, sól i mąke. Tez sie gotuje, tyle że większe kluchy i krócej./ Podaje do pieczonych mięs, np kaczki

Odp: co dzisiaj na obiad?

szare kluski z cebulką, oraz podsmażonym boczkiem i kapusta kiszona- Wielkopolska wita Roladki mogły Cie zmylić... podobno śląska kuchnia z nich słynie a co do klopsików w Twej zupie .. wczoraj tez miałam, ale mega szybka wersję zupa fusion z mieszanki mrożonych warzyw karaibskich z klopsikami z surowej bialej kiełbasy i makaronem ryżowym. Obiad błyskawiczny dodam że w tej mieszance prócz widocznych warzyw był też ananas i mango

Odp: co dzisiaj na obiad?

to było, jak sie okazało dość pracowite danie, zwazywszy na to, ze wszystko robiłam sama, ale rozplanowałam jakoś czynności by sie nie narobić wyszło pysznie a szare kluski i słoiczek domowej, bardzo kwaśnej kapusty dopełnił roladkom towarzystwa i to jeden ze smaków dzieciństwa, chociaż moje roladki posmarowałam chrzanem a w środku był boczek , a w domu było to mięso wołowe, smarowane musztardą a w środku słonina i kiszony ogórek jako okrasa odrobina balsamicznej cebuli i natka. a kluski podgrzałam w sosie z duszenia mięsaWyszło pysznie.

Odp: Co dzisiaj na drugie śniadanie??

dziś na drugie śniadanie pasta z bakłażana z czosnkiem, orzeszkami piniowymi, natką.. Wczoraj wieczorem upiekłam pszenno-razowe bułeczki ze słonecznikiem. Idealnie komponowały się z ta pastą, ziołowym camembertem i pomidorem

Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?

u mnie tez dziś będą roladki schabowe ale w nieco innej wersji. na pewno dość kaloryczne

Odp: co dzisiaj na obiad?

dzis u mnie Romans kostki i kurczaka w tropikalnym raju.. czyli Grillowany kurczak z grapefruitem i granatem

Odp: co dzisiaj na obiad?

Dziś na obiad kotleciki z fasoli z indyjskimi przyprawami, pietruszką i czosnkiem + 2 sosy. Pikantny pomidorowy z chili i łagodny jogurtowo majonezowy z miętą