Studentka malarstwa. Kuchnia to moje środowisko naturalne:)
Można mnie jeszcze spotkać na innym profilu pod innym nickiem jambalaya. Wszystkie zdjęcia przepisów oraz na forum są mojego autorstwa.
Zapraszam na bloga www.paletasmaku.blogspot.com oraz fanpage Paleta Smaku na facebooku

Odp: Święto Trzech Króli - nowa tradycja kulinarna?

W bardzo starej, polskiej książce kulinarnej, doczytałam o pierogach (one mialy jakas smieszna nazwe) z kamiennego pieca ( coś jak calzone drożdżowe pierogi z kapustą, grzybami i kaszą, a także pieczone jabłka z miodem i orzechami. Mnie pasuje

Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?

Pyza napisał(a): thegrooba, może zastanowiłabyś się nad poprowadzeniem kącika porad na temat fotografii kulinarnej - jak dobrać tło, jak ułożyć potrawę, co ze światłem...Robisz piękne zdjęcia i wiele osób mogłoby się od Ciebie uczyć. Wiem, że dużo zależy od sprzętu, ale to często wymówka - ja już się piszę na lekcje


Hmm... to nie jest zły pomysł, choć nie jestem expertem, uczę się sama, na swoich błędach, nowe spostrzeżenia wcielam w życie i chętnie podzielę się tym co dostrzegłam Wtedy będziemy mogli sobie dawać wskazówki nawzajem. Może nowy wątek..?
Dzisiejszy obiad - skrzydełka z syropem klonowym i dżemem papaja - marakuja i kalafior do obiadu ( tu wykorzystałam nową miseczkę -, dzięki Siostra By było jak najwięcej światła, wystawiłam stolik na balkon i użyłam białych naczyń i białego obrusika aby oszukać tę szarą pogodę i by zdj. było "soczyste". Skrzydełka posmarowałam tuż przed fotką syropem klonowym za pomocą pędzelka.

Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?

Sarenka napisał(a): Izo, Twoje dania sa tak pieknie sfotografowane, ze az trudno ich nie zauwazyc. Alez Ty masz artystyczna dusze, az promienieje talentem na odleglosc!


Dzięki Sarenko, staram się, zwykle to ja jem tę porcję która wystygła podczas robienia zdjęć Nie mamy możliwości próbowania swoich dań nawzajem, ale patrząc możemy sobie wyobrazić jak smakują i przy tym zgłodnieć A często to właśnie najpierw zdjęcie kusi do wypróbowania przepisu

Odp: co dzisiaj na obiad?

Sałatka paprykowa "4 kolory"

Odp: co dzisiaj na obiad?

Golonka duszona w piwie z ziemniaczkami, jablkiem i cebulką

Odp: co dzisiaj na obiad?

U mnie goloneczka duszona w piwie z ziemniakami, jabłkami i cebulką - przepis pochodzi z najnowszej książki Nigelli Lawson - Kuchnia. Przepisy z serca domu". Proporcje składników, czas i sposób pieczenia zmieniłam (piekłam w rękawie, krócej -bo miałam małe golonki). Zrobiłam tez sałatkę z papryki do obiadu na jutro i na kanapki - trafiła się okazyjna żółta papryka z pomarszczona skórka , idealna do podsmażenia

Odp: Zwierzęta

Dziś odwiedził mnie dzięcioł