Święto Trzech Króli - nowa tradycja kulinarna?

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Święto Trzech Króli - nowa tradycja kulinarna?

Pyza
  • Pyza

  • Posty: 2462
  • Przepisy: 988
  • Artykuły: 74
Właściwie to kiedyś ważniejszy był wieczór poprzedzający święto Trzech Króli bo kończył tzw. święte wieczory - od samego święta zaczynał się właściwy karnawał.
A na świąteczny dzień przygotowywano tzw. sójki i szczodraki.

Odp: Święto Trzech Króli - nowa tradycja kulinarna?

Bahus
  • Bahus

  • Posty: 2977
  • Przepisy: 624
  • Artykuły: 5
W mojej rodzinie święto to zawsze było obchodzone. Jak było to możliwe każdy dorosły brał urlop, a dzieci były przez rodziców zwalniane ze szkoły. Jeśli chodzi o kulinaria to święto to nie miało jakiejś specjalnej oprawy. Jadło się lepiej...jak to w święta. Moja śp. Babcia piekła pączki...ale ona na wszystkie okazje je piekła więc trudno powiedzieć czy to było typowe ciasto na Trzech Króli. Po święcie zawsze 7 stycznia rozbieraliśmy choinkę.
Opis: Oddany Przyjaciel, który odszedł do krainy wiecznego szczęścia.

Odp: Święto Trzech Króli - nowa tradycja kulinarna?

thegrooba
  • thegrooba

  • Posty: 590
  • Przepisy: 199
  • Artykuły: 0
W bardzo starej, polskiej książce kulinarnej, doczytałam o pierogach (one mialy jakas smieszna nazwe) z kamiennego pieca ( coś jak calzone drożdżowe pierogi z kapustą, grzybami i kaszą, a także pieczone jabłka z miodem i orzechami. Mnie pasuje

Święto Trzech Króli - nowa tradycja kulinarna?

Jak sądzicie, z jaką potrawą "zwiąże" się nowe/stare święto Trzech Króli. A może kiedyś miało już swoją tradycję kulinarną? Macie jakieś propozycje?

Odpowiedz na/ edytuj Święto Trzech Króli - nowa tradycja kulinarna?