Słownik kulinarny

m

Mąka gryczana

Mąka gryczana
fot. Fotolia
Mąka gryczana jest to produkt otrzymany z przemiału gryki, rośliny należącej do rodziny rdestowatych i rosnącej przede wszystkim w  krajach o klimacie umiarkowanym Europy i Azji. Uważa się, że roślina ta pochodzi z gór Azji. Obecnie jest powszechnie uprawiana. Mąka gryczana ma szary kolor i charakterystyczny smak z posmakiem goryczki.

Zawartość
Mąka gryczana jest bogata w magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, zawiera również cynk, mangan i miedź, błonnik. Jest źródłem białka, węglowodanów i nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B6) i E. Jest bogata we flawonoidy oraz ma niski indeks glikemiczny, a także nie zawiera glutenu.

Działanie
Warto dodawać mąkę gryczaną do różnego rodzaju mąk, aby otrzymane z nich produkty były wzbogacone o substancje odżywcze, które zawiera właśnie gryka. Zalecana jest osobom borykającym się z nadwagą, zaparciami,  cukrzycą, insulinoopornością, celiakią, alergiami, chorobami sercowo-naczyniowymi, czy spowodowanymi małą odpornością, a także wszyscy, którzy pragną przez właściwe odżywianie zadbać o swoje zdrowie. Wspomaga proces obniżania zawartości cholesterolu we krwi. Zawarta w niej skrobia powoli jest uwalniana do krwiobiegu co nie obciąża trzustki, a także dostarcza organizmowi energii na dłuższy czas. Uważa się, że zawarte w niej flawonoidy doskonale usuwają wolne rodniki , a tym samym przeciwdziałają powstawaniu nowotworów.

Zastosowanie 
W połączeniu z mąka pszenną, stosowana do wypieku pieczywa, dzięki czemu nabiera ono bardziej intensywnego smaku. W Japonii dodawana jest do makaronu soba, a w Rosji do słynnych blin, w Stanach Zjednoczonych stanowi podstawowy element ciasta  naleśnikowego. Mąka gryczana dodawana jest potraw kuchni indyjskiej.