Sposób przygotowania:
Chleb z mąką gryczaną
Z drożdży, 2 łyżeczek cukru i 300 ml ciepłej wody zrobić rozczyn. Dodać 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie resztę mąki pszennej i mąkę gryczaną zmieszać w misce, zrobić dołek, w który należy wlać olej oraz zaczyn, wsypać sól, zamieszać i wyrobić jednolite i elastyczne ciasto. Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski i odstawić do wyrośnięcia na półtora godziny, po tym czasie krótko zagnieść, przełożyć do naczynia w którym będzie pieczone, odstawić do wyrośnięcia na pół godziny i piec w 200stopniach przez około 35-40 minut. Upieczony bochenek powinien dać głuchy odgłos jeśli będzie puknięty od spodu.