Sposób przygotowania:
Bliny gryczane z nadzieniem ruskim
Mleko zagotować, trochę przestudzić i sparzyć mąkę gryczaną. Drożdże, rozetrzeć z cukrem, dolać 1/2 szklanki ciepłej wody. Dodawać stopniowo do przestudzonej mąki gryczanej. Pozostawić do wyrośnięcia (ok. 15 min). Do wyrośniętego zaczynu dodać mąkę pszenną, sól, sos sojowy, jajko i roztopione masło. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia (ok. 25 min). Ciasto ma być raczej rzadkie. Wyrośniętego ciasta nie mieszać. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść małe placki- z jednej dużej łyżki- na pierwszy placek kłaść małą łyżeczkę farszu i zalewać drugą łyżką ciasta. Smażyć na małym ogniu, żeby się dobrze wysmażyły z obu stron na złoty kolor. Podawać z sałata i pomidorem oraz sosem śmietanowym. Farsz ruski: Cebulkę zrumienić na oleju, wymieszać z ziemniakami, sosem sojowym i białym serem na gładka masę. Posolić i popieprzyć do smaku. Sos śmietanowy: Wymieszać śmietanę z łyżeczką sosu sojowego i wcisnąć do niej ząbek czosnku, dodać do smaku soku z cytryny i pieprzu.
Karolina Galli