peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 224]

Kruchy placek gryczany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lekka gorycz mąki gryczanej doskonale uzupełniona słodyczą truskawek i cierpkością jeżyn - pyszna wersja tradycyjnego pleśniaka

Kruchy placek gryczany

Składniki:

Kruchy placek gryczany

 

  • Na ciasto:
  • 125 g mąki gryczanej
  • 125 g mąki krupczatki
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 125 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka czystego smalcu
  • 3 żółtka
  • 1 cukier wanilinowy

 

 

 

  • Na przełożenie:
  • białka z 3 jaj
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 1 słoik konfitury truskawkowej lub dżemu truskawkowego (najlepiej domowej roboty)
  • około 30 jeżyn
  • garść płatków migdałowych
  • opcjonalnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Kruchy placek gryczany
W misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier wanilinowy. Dodajemy żółtka, posiekaną margarynę, smalec i wyrabiamy ciasto do momentu połączenia się składników. Zawijamy je w folię i odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3). 2/3 ciasta rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykładamy nim blachę do ciasta. Brzegi blachy powinny być pokryte ciastem do około 1/2 wysokości. Tak przygotowane ciasto zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie ubijamy sztywną pianę z białek z dodatkiem cukru pudru. Wyjmujemy blachę z piekarnika i na zapieczone ciasto wykładamy konfiturę truskawkową. (Jeśli dysponujemy dżemem, możemy go użyć zagęszczając mąką ziemniaczaną aby nie był zbyt płynny.) Na warstwie konfitury układamy jeżyny, a na nie rozsypujemy płatki migdałowe. Teraz wykładamy pianę z białek i wyrównujemy. Pozostałą 1/3 ciasta ścieramy równomiernie na warstwę piany. Pieczemy przez kolejne 25 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto podajemy wystudzone i posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na drugi dzień :-)