Słownik kulinarny

m

Mąka pszenna typ 2000 (razowa)

Mąka pszenna typ 2000 (razowa)
fot. Fotolia
Mąka pszenna  typ 2000 (razowa) jest to mąka pełnoziarnista otrzymana z przemiału ziaren pszenicy – rośliny zbożowej, uprawnej, pochodzącej z południowo-zachodniej Azji i znanej już 9000 lat p.n.e. Obecnie jest uprawiana niemalże na całym świecie przede wszystkim w strefie klimatu umiarkowanego. Jest najbardziej zbliżona do mąki otrzymywanej jeszcze prymitywnymi metodami przez naszych przodków, a to dlatego, że podczas procesu przemiału nie jest pozbawiana zewnętrznej warstwy nasienia, w której to znajduje się bogactwo składników odżywczych.

Właściwości

Mąka razowa jest mąka najbardziej wartościową. Charakteryzuje się ciemną barwą i dużą grubością. Ponieważ do jej sporządzenia wykorzystano całe ziarna jest bogata w błonnik, białko, skrobię oraz witaminy – przede wszystkim z grupy B oraz minerały: wapnia, magnezu, fosforu, potasu i inne.

Działanie

Spożywanie produktów z mąki razowej bardzo korzystnie wpływa na cały przewód pokarmowy, a zwłaszcza na pracę jelit. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że dotyczy to osób o dobrej tolerancji glutenu, ponieważ jak wszystkie mąki pszenne, również i razowa go zawiera. Poza tym wypieki dają uczucie sytości, a powolne uwalnianie substancji powoduje, że przez dłuższy czas mamy energię. Nie obciążają też trzustki i zalecane są osobom zagrożonym cukrzycą. Pieczywo otrzymane z tej mąki stanowi dobrą podstawę zbilansowanej diety zarówno dorosłych jak i dzieci. Jednak jeżeli dzieci od najmłodszych lat przyzwyczajone są do pieczywa jasnego, to dość trudno potem je przyzwyczaić do pełnowartościowego pieczywa razowego. Dlatego też warto zapoznawać  je również i z takim pieczywem.

Zastosowanie

Mąka razowa wykorzystywana jest przede wszystkim do produkcji pieczywa. Warto ją mieszać w różnych proporcjach z innymi mąkami. Czasami używana jest do sporządzenia zakwasu.