Sposób przygotowania:
Razowe pierogi z gotowan kaczką
Na tłuszczu z kaczki usmażyć na złoto drobno pokrojoną cebule .Dodać do niej zmielone mięso i chwilę smażyć .Doprawić majerankiem, solą , pieprzem .
Wymieszać obie mąki .( ja używam mieszanych mąk bo sama razowa źle się zlepia ).Dodać szczyptę soli i 2 łyżki oleju .Zaparzyć mąkę wrzącą wodą .Wyrobić ciasto. Podzielić je na 12 części. Każdy kawałek rozpłaszczać na okrągły placuszek. Nałożyć po 2 łyżeczki farszu. Zlepiać pierogi. Układać na wysypanej mąką tacce. Na patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Na gorący kłaść pierogi. Smażyć po 2 minuty z każdej strony.
Ja podaje te pierogi z sosem od pieczenia kaczki i kapustą czerwoną z żurawiną , lub inną surówką .
Można oczywiście podać pierożki okraszone tak jak każde inne , ale warto odłożyć sobie trochę sosu od pieczenia kaczki i użyć go potem do polania takich pierożków .To samo dotyczy kapusty czerwonej. Jak już ją gotujemy warto odłożyć trochę i mieć na takie okazje lub do zrobienia np. kulebiaka w cieście francuskim z czerwoną kapustą . Oszczędza się dużo czasu.
Wymieszać obie mąki .( ja używam mieszanych mąk bo sama razowa źle się zlepia ).Dodać szczyptę soli i 2 łyżki oleju .Zaparzyć mąkę wrzącą wodą .Wyrobić ciasto. Podzielić je na 12 części. Każdy kawałek rozpłaszczać na okrągły placuszek. Nałożyć po 2 łyżeczki farszu. Zlepiać pierogi. Układać na wysypanej mąką tacce. Na patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Na gorący kłaść pierogi. Smażyć po 2 minuty z każdej strony.
Ja podaje te pierogi z sosem od pieczenia kaczki i kapustą czerwoną z żurawiną , lub inną surówką .
Można oczywiście podać pierożki okraszone tak jak każde inne , ale warto odłożyć sobie trochę sosu od pieczenia kaczki i użyć go potem do polania takich pierożków .To samo dotyczy kapusty czerwonej. Jak już ją gotujemy warto odłożyć trochę i mieć na takie okazje lub do zrobienia np. kulebiaka w cieście francuskim z czerwoną kapustą . Oszczędza się dużo czasu.