Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pierogi z mąki razowej z borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierogi z mąki razowej są bardzo smaczne.

Pierogi z mąki razowej z borówkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierogi z mąki razowej z borówkami

 

  • 2 szklanka mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 szklanki borówek amerykańskich
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Pierogi z mąki razowej z borówkami
Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, oliwę, szczyptę soli, ciepłą wodę i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i odłożyć do lodówki na 15 minut. Smetanę ubić z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Wyjąć i rozwałkować na grubość 2-3 mm. pokroić w kwadraty. Na każdy kawałek ciasta układać po kilka umytych, osuszonych borówek, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować przez 3-4 minuty o wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjąć, ułożyć na talerze, posypać cukrem. Na talerzu obok pierogów ułożyć stożek ze śmietany.
Pierogi z mąki razowej z borówkami
Z mąki i pozostałych skladników zagnieść ciasto i rozwałkować
Pierogi z mąki razowej z borówkami
Pokroić w kwadraty ułożyć borówki i skleić brzegi