Diabelska kuchnia

Diabelska kuchnia

Szef Kuchni
[Przepisów: 13]

Razowe naleśniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie za bardzo wiedząc co zrobić z zakupioną mąką razową - postawiłam na naleśniki. Dla mnie bomba! I to wcale, a wcale nie kaloryczna!

Razowe naleśniki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Razowe naleśniki

 

  • 1 szklanka mąki razowej,
  • 1 szklanka mleka 0,5%,
  • 0,5 szklanki wody mineralnej,
  • 1 jajko,
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • kilka kropel oliwy do posmarowania patelni,
  • ulubiony dodatek - marmolada, dżem, owoce.

Sposób przygotowania:

Razowe naleśniki
Jajko wbić do suchej miski, zalać wodą i mlekiem - wymieszać. Dodać szczyptę soli i po trochę mąkę razową, tak by można było wszystko gładko wymieszać. Na sam koniec dodać oliwę z oliwek. Rozgrzać patelnię i przed pierwszym smażeniem posmarować ją oliwą. Nalewać porcje ciasta i smażyć aż się lekko zarumieni z obu stron. Zdejmować z patelni i układać w nagrzanym piekarniku (by były ciepłe) przekładając je pergaminem. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie konfitura z owoców leśnych.
Razowe naleśniki
W pierwszej kolejności mieszam jajka z wodą i mlekiem.
Razowe naleśniki
Do masy dodaję oliwę i ponownie wszystko mieszam.
Razowe naleśniki
Smażę na patelni ceramicznej już bez dodawania tłuszczu.

Tagi:

jajko jajka