dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Mandarynkowo-muszkatołowa kawka z cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Taka aromatyczna, korzenno cytrusowa kawka nie tylko pobudza i dodaje energii ale również rozgrzewa dzięki właściwościom przypraw korzennych.

Mandarynkowo-muszkatołowa kawka z cynamonem

Składniki:

Mandarynkowo-muszkatołowa kawka z cynamonem

 

Sposób przygotowania:

Mandarynkowo-muszkatołowa kawka z cynamonem
Do tygielka lub niewielkiego rondelka wsypujemy kawę (najlepiej taką świeżo mielona w młynku do kawy). Dodajemy do niej świeżo starty na małej tareczce cynamon oraz gałkę muszkatołową. Mandarynkę szorujemy pod bieżącą woda, parzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy niewielka ilośc skórki do tygielka.

Składniki zalewamy wodą (najlepiej przefiltrowaną) i zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, pozwalamy "piance" opaść i zagotowujemy jeszcze raz. Taką kawę zostawiamy na 5 min po czym przecedzamy do kubków.

Dodajemy syrop, oprószamy cynamonem.