Sposób przygotowania:
Masło kasztanowe
Gdy tylko zobaczyłam kasztany w jednym z supermarketów od razu je kupiłam. Przygotowane masło kasztanowe dorównuje smakowi masła orzechowego. Jest bardzo proste do przygotowania, można je w miarę długo przechowywać w lodówce. Kasztany wsypujemy do rondelka, zalewamy wodą tak, aby je zakryła, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut. Po ugotowaniu kasztany odcedzamy i obieramy ze skorupek. Do rondelka wlewamy wodę, zagotowujemy i wsypujemy cukier. Mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Wsypujemy obrane kasztany. Całość gotujemy 10 minut. Można za pomocą łyżki nieco kasztany rozdrobnić. Kasztany pozostawiamy w syropie na całą noc. Po tym czasie kasztany odcedzamy zachowując syrop. Wrzucamy je do blendera i dodajemy tyle syropu, aby dało się miksować i powstał gęsty krem. Całość miksujemy. Możemy zmiksować je na gładki krem lub pozostawić mniejsze kawałki kasztanów. Gotowe masło można zajadać samo, z rogalikami, pieczywem czy naleśnikami. Życzę smacznego :)
kołczu
Cukiereczek13
Kupiłam kasztany w kauflandzie w Łodzi :) bodajże 20zł za kg ;)
marietta
Cukiereczek13
Można jeść samo - tak jak masło orzechowe ;) lub z bułeczką :)