Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Książka Kucharska: Słodkie kremy do smarowania

Masło kasztanowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Rewelacyjny przysmak z kasztanów, słodycz kremu połączona z kasztanową nutką.

Masło kasztanowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Masło kasztanowe

 

  • Kasztany 300g,
  • woda 100ml,
  • cukier 200g

Sposób przygotowania:

Masło kasztanowe
Gdy tylko zobaczyłam kasztany w jednym z supermarketów od razu je kupiłam. Przygotowane masło kasztanowe dorównuje smakowi masła orzechowego. Jest bardzo proste do przygotowania, można je w miarę długo przechowywać w lodówce. Kasztany wsypujemy do rondelka, zalewamy wodą tak, aby je zakryła, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut. Po ugotowaniu kasztany odcedzamy i obieramy ze skorupek. Do rondelka wlewamy wodę, zagotowujemy i wsypujemy cukier. Mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Wsypujemy obrane kasztany. Całość gotujemy 10 minut. Można za pomocą łyżki nieco kasztany rozdrobnić. Kasztany pozostawiamy w syropie na całą noc. Po tym czasie kasztany odcedzamy zachowując syrop. Wrzucamy je do blendera i dodajemy tyle syropu, aby dało się miksować i powstał gęsty krem. Całość miksujemy. Możemy zmiksować je na gładki krem lub pozostawić mniejsze kawałki kasztanów. Gotowe masło można zajadać samo, z rogalikami, pieczywem czy naleśnikami. Życzę smacznego :)
Masło kasztanowe
Kasztany wsypujemy do rondelka, zalewamy wodą tak, aby je zakryła, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut.
Masło kasztanowe
Po ugotowaniu kasztany odcedzamy i obieramy ze skorupek.
Masło kasztanowe
Do rondelka wlewamy wodę, zagotowujemy i wsypujemy cukier.
Masło kasztanowe
Kasztany pozostawiamy w syropie na całą noc.