marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Masło owocowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia masła owocowego

Masło owocowe

Składniki:

Masło owocowe

 

  • 20 dag dojrzałych owoców
  • 25 dag masła
  • cukier puder do smaku

 

Sposób przygotowania:

Masło owocowe
Masło owocowe można zrobić z jakichkolwiek owoców, najsmaczniejsze jest jednak z tych, które mają intensywny zapach, jak np. truskawki, maliny, pomarańcze, wiśnie, morele. Owoce dokładnie umyć, w razie potrzeby obrać ze skórki, następnie zmiksować, posłodzić do smaku. Masło włożyć do misy i ucierać dodając po łyżce masę owocową, aż całość osiągnie jednolitą konsystencję. Gotowe masło zapakować w folię aluminiową lub w plastykowe pojemniczki z przykryciem i wstawić do lodówki. Można je tam przechowywać nawet przez tydzień. Masło owocowe świetnie nadaje się do smarowania chałki lub sucharków. Smacznego