migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1286]

Mizeria na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam pyszną mizerię z dodatkiem koperku na zimę. Wystarczy ogórki osączyć z zalewy i dodać śmietany.

Mizeria na zimę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mizeria na zimę

 

  • 5 kg średnich ogórków gruntowych
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Mizeria na zimę
Ogórki dokładnie umyć i obrać ze skórki. Pokroić w plastry. Koperek drobno posiekać.

Wszystko przełożyć do dużej miski i wymieszać. Następnie dodać olej, ocet, sól i cukier. Ponownie wszystko wymieszać. Odstawić na ok 4-5 godzin.

W międzyczasie przemieszać ze 2-3 razy. Potem ogórki razem z płynem przełożyć do słoiczków.

Słoiczki zakręcić, pasteryzować 5 minut od zagotowania. Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.

Z tej ilości składników wyszło mi 6 słoiczków o pojemności 0,5l. 
Mizeria na zimę
Ogórki dokładnie umyć i obrać ze skórki.
Mizeria na zimę
Koperek drobno posiekać. Wszystko przełożyć do dużej miski i wymieszać.
Mizeria na zimę
Następnie dodać olej, ocet, sól i cukier. Ponownie wszystko wymieszać. Odstawić na ok 4-5 godzin. W międzyczasie przemieszać ze 2-3 razy.
Mizeria na zimę
Potem ogórki razem z płynem przełożyć do słoiczków. Słoiczki zakręcić, pasteryzować 5 minut od zagotowania.