Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Mleczna mrożona kawa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolejna wariacja na temat kawy mrożonej. Tym razem z mlekiem zagęszczanym niesłodzonym i tartą mleczną czekoladą :)

Mleczna mrożona kawa

Składniki:

Mleczna mrożona kawa

 

  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 czubate łyżeczki cukru waniliowego
  • cukier do smaku
  • 2 duże gałki lodów o smaku toffi
  • 1,5 szklanki mleka zagęszczanego niesłodzonego
  • 2 łyżeczki startej mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Mleczna mrożona kawa

Etap 1

Mleczna mrożona kawa
Kawa rozpuszczalna dodana do zagotowanego z cukrem mleka.

Pół szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym i cukrem (ilość wg upodobań lub można go całkowicie pominąć).

Do gorącego mleka dodać kawę, dokładnie wymieszać, ostudzić. Kawę mocno schłodzić.

Etap 2

Mleczna mrożona kawa
Gałki lodów o smaku toffi umieszczone w szklankach.

Do dwóch szklanek włożyć po jednej gałce lodów.

Etap 3

Mleczna mrożona kawa
Lody zalane schłodzoną kawą i mlekiem zagęszczanym.

Zalać je schłodzoną kawą. Do tego wlać bardzo mocno schłodzone mleko zagęszczane. Wszystko posypać tartą czekoladą.

Podawać ze słomką od razu po przygotowaniu.


Tagi:

kawa