Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Mrożona kawa po karaibsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jeżeli chcesz poczuć się jak na Karaibach, to musisz spróbować mrożonej kawy z dodatkiem rumu i mleka kokosowego.

Mrożona kawa po karaibsku

Składniki:

Mrożona kawa po karaibsku

 

  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • 50 ml ciemnego rumu
  • 5 łyżek cukru dark muscovado
  • 800 ml wody
  • lód
  • zimne mleko

Sposób przygotowania:

Mrożona kawa po karaibsku
Do każdej szklanki wrzuć po kilka kostek lodu i wlej po łyżce stołowej ciemnego rumu. Do szejkera barmańskiego wsyp kawę rozpuszczalną i cukier trzcinowy, całość zalej mleczkiem kokosowym i zimną wodą.

Wszystko razem energicznie potrząsaj do momentu aż cukier się rozpuści, gotowy napój przelej do wcześniej przygotowanych szklanek, wierzch kawy udekoruj spienionym mlekiem i posyp odrobiną suszonej wanilii.  

Tagi:

kawa