Rysia

Rysia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Mrożone Czekoladowe Zabaglione

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny lodopodobny deser o lekkim smaku czekolady z sherry

Mrożone Czekoladowe Zabaglione

Składniki:

Mrożone Czekoladowe Zabaglione

 

  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 60 g półsłodkiej czekolady
  • 80 ml sherry
  • 60 ml gęstej śmietany

Sposób przygotowania:

Mrożone Czekoladowe Zabaglione
W garnku o podwójnym dnie, na małym ogniu, ubić żółtka z cukrem na gładką masę.

W drugim garnku o podwójnym dnie roztopić czekoladę. Dodać sherry i śmietanę. Czekoladową mieszankę wlewać powoli do jajek. Mieszać bez przerwy, aż masa zgęstnieje, wystudzić i schłodzić.
Przełożyć do maszynki do robienia lodów i zamrozić zgodnie z instrukcją producenta.