Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Mus kawowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Mleko zagrzać w rondlu, dodać kawę., cukier, likier. Gotować do rozpuszczenia, dodać posiekaną czekoladę i rozpuścić na jednolitą masę.

Mus kawowy

Składniki:

Mus kawowy

 

  • 8 żółtek
  • 550 ml mleka
  • łyżka dobrej kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 250 g gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Mus kawowy
Mleko zagrzać w rondlu, dodać kawę., cukier, likier. Gotować do rozpuszczenia, dodać posiekaną czekoladę i rozpuścić na jednolitą masę. Żółtka zmiksować, połączyć z ostudzoną czekoladą. Wypełnić masą małe kokilki i ułożyć je na. Piec ok. 30 - 35 min. w temp. 180 st. C. w tzw. kaieli wodnej. Wlej na blachę wodę do połowy kokilek. Ostudzić.

Tagi:

kawa czekolada