Sposób przygotowania:
Nalewka mandarynkowa
Mandarynki sparzyć i bardzo dokładnie umyć. Skórkę z mandarynek strzeć na tarce, a następnie zalać spirytusem. Słoik ze skórkami mandarynki i spirytusem bardzo dokładnie zakręcić i odstawić na 48 godzin najlepiej w ciepłym miejscu. Wodę i cukier zagotować razem, żeby wytworzył się z tego syrop. DO gorącego syropu bardzo ostrożnie i pomału wlewać nalewkę, która wcześniej była odstawiona na 48 godzin. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać i przelać do jednej butelki. Nalewkę odłożyć na dwa tygodnie. Po tym czasie z pewnością wytworzy się osad, który najlepiej przesączyć przez lejek i połączyć z nalewką, natomiast płyn, który się wytworzył nad osadem wylać. Nalewkę można odcedzić, aby nie było w niej skórek z mandarynek. Zamiast skórek z mandarynek można również dać skórki z pomarańczy.