Ewelina.

Ewelina.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Nalewka z aronii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nalewka jest dobra na zimowe wieczory !

Nalewka  z aronii

Składniki:

Nalewka z aronii

 

  • 1 kg aronii
  • 2 kg cukru
  • 3 lilt wody
  • 450 szt. liść wiśni
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 litr spirytusu

Sposób przygotowania:

Nalewka z aronii
Aronię wraz z liśćmi wiśni zagotowujemy w trzech litrach wody.Gotowy i lekko przestudzony wywar przecedzamy trzy razy przez gazę. Następnie czekamy aż wystygnie i dodajemy do niego kwasek cytrynowy.Dobrze mieszamy, następnie wlewamy spirytus. Ponownie dokłądnie mieszamy i gotową nalewkę przelewamy do butelek. Odstawiamy w ciemne miejsce na około miesiąc czasu. Smacznego !