Sposób przygotowania:
Nalewka z czarnych porzeczek
Porzeczki przebrać, opłukać na sicie zimną wodą, osuszyć, wsypać do butli. Zalać wódką i spirytusem, dobrze zakorkować. Postawić w ciepłym miejscu na 4-6 tygodni, co kilka dni wstrząsając naczyniem, by owoce dobrze się zmacerowały. Nastaw zlać do butelki przez lejek z watą lub gazą, zakorkować. Do pozostałych owoców wsypać cukier ( wlać miód ) i dobrze wymieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu, do rozpuszczenia cukru. Powstały syrop zlać do otrzymanego poprzednio zastawu. Nalewkę można przy tym doprawić, jeśli chcemy, by była mniej słodka, dodać tylko część syropu, jeśli uznamy za mało słodką – dosłodzić, za słabą – dodać spirytusu, za zbyt esencjonalną – dodać wódki. Nalewkę po doprawieniu pozostawić do sklarowania, po czym zlać płyn znad osadu. Nalewka porzeczkowa im dłużej stoi, tym jest smaczniejsza.