mkowalski

mkowalski

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Nalewka z porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna nalewka z porzeczki z nutą wanilii

Nalewka z porzeczki

Składniki:

Nalewka z porzeczki

 

  • 1 kg porzeczek ( najlepiej czerwonych)
  • 1, 5 l spirytusu 70%
  • 1 kg cukru
  • pół laski wanilii

Sposób przygotowania:

Nalewka z porzeczki
Owoce porzeczki układamy warstwami w słoju, każdą partię następnie przesypujemy cukrem. Słój zakręcamy i odstawiamy. Gdy porzeczki puszczą już sok, zlewamy go i odstawiamy do lodówki, a owoce zalewamy spirytusem i dodajemy wanilię. Po 2 tygodniach nalew łączymy z sokiem i przelewamy do butelek. Nalewka porzeczkowa najlepszy smak ma po około 6 miesiącach, ale na pewno warto poczekać.