kasiunia.1981

kasiunia.1981

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Napój jabłkowo-miętowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Orzeźwiający napój jabłkowo-miętowy.

Napój jabłkowo-miętowy. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Napój jabłkowo-miętowy.

 

  • 3 kg jabłek
  • 1 duży pęczek mięty pieprzowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 litrów wody

Sposób przygotowania:

Napój jabłkowo-miętowy.
Jabłka dokładnie umyłam.Miętę pocięłam nożyczkami na krótsze kawałki.Na dno dużego garnka położyłam połowę swojej mięty,na miętę poukładałam jabłka,a na jabłka resztę mięty i znowu jabłka.Zalałam wszystko 5 litrami zimnej wody i postawiłam garnek na dużym ogniu,do momentu zagotowania się wody.Zmniejszyłam ogień pod garnkiem i gotowałam wszystko ok 40-45 min.,aż jabłka zupełnie się rozgotowały i rozpadły.Łyżką cedzakową wyjęłam kawałki rozgotowanych jabłek i mięty,a resztę przecedziłam najpierw przez gęste sito a następnie przez tetrę.Otrzymałam czysty,klarowny napój.Do gorącego napoju dodałam cukier i zamieszałam aby się rozpuścił.Gotowy napój przelałam do szklanych butelek i odstawiłam do wystygnięcia.Najlepiej smakuje zimny z kostkami lodu.
Napój jabłkowo-miętowy.
Na dnie dużego garnka położyłam połowę mięty,
Napój jabłkowo-miętowy.
na mięte ułożyłam jabłka,jeszcze raz mięte i jeszcze raz jabłka.
Napój jabłkowo-miętowy.
Gotowałam 40 minut aż jabłka zupełnie sie rozgotowały.
Napój jabłkowo-miętowy.
Gotowy napój przelałam do szklanych butelek.