Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Napój marchewkowo-pomarańczowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Zamiast kupować w sklepie możemy sami sobie przygotować pyszny napój. Ilość cukru będzie zależała od nas. Przepis znalazłam w jakieś książce kucharskiej, ale znacznie zmieniłam w nim ilość cukru i wody, a kwasek cytrynowy zastąpiłam sokiem z cytryny.

Napój marchewkowo-pomarańczowy

Składniki:

Napój marchewkowo-pomarańczowy

Składniki:

  • 3 duże pomarańcze
  • 60 dag marchewki
  • 5 litrów wody
  • sok z cytryny według uznania
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Napój marchewkowo-pomarańczowy
1. Pomarańcze dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Dwie pomarańcze obieramy, jedną pozostawiamy nieobraną, następnie kroimy na ćwiartki. Marchewki obieramy, myjemy i osuszamy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do garnka przekładamy pokrojone pomarańcze, startą marchewkę i cukier, całość zalewamy 2 litrami wody i gotujemy do miękkości.

2. Gdy składniki będą miękkie miksujemy je na gładką masę.

3. Pozostałą wodę zagotowujemy, dodajemy zmiksowane składniki i sok z cytryny, całość dokładnie mieszamy i studzimy. Jeżeli napój wyda nam się mało słodki to dodajemy jeszcze cukru.

4. Przestudzony napój przecedzamy i podajemy.

Rady: Ja dodałam sok z półtorej cytryny.