mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Napój pomarańczowy z maminego brulionu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Napój dla drużyny piłkarskiej

Napój pomarańczowy z maminego brulionu

Składniki:

Napój pomarańczowy z maminego brulionu

 

  • 3 duże pomarańcze lub 4 małe
  • 7 łyżeczek kwasku cytrynowego
  • 10 l. wody
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

Napój pomarańczowy z maminego brulionu
Pomarańcze zalać wrzącą wodą i sparzyć je. Następnie razem ze skórkami pokroić w kostkę, zalać wodą i wsypać 7 łyżeczek kwasku cytrynowego. To zostawić przez trzy dni. Po tym czasie zmiksować pomarańcze aż powstanie papka. W międzyczasie zagotować 10 litrów wody z 1 kg cukru. Do przegotowanej, gorącej wody wlać papkę i wymieszać. Następnie napój ostudzić. Właściwie napój jest już gotowy do picia, ale można jeszcze przecedzić go przez sitko w celu pozbycia się fusów.