mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ogórkowa z cebulą i słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo prosta, błyskawiczna do przygotowania surówka z zielonych ogórków, młodej cebulki i chrupiących, smażonych ziaren słonecznika.

Ogórkowa z cebulą i słonecznikiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórkowa z cebulą i słonecznikiem

 

  • 2 duże zielone ogórki (ok. 50 dag)
  • 1 duża cebula
  • 10 dag smażonego i solonego łuskanego słonecznika (niżej przepis jak go przygotować)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ogórkowa z cebulą i słonecznikiem
Nasiona słonecznika wsypuję na rozgrzaną, suchą patelnię bez tłuszczu. Nasionka smażę na niewielkim ogniu, dodaję sól do smaku. Mieszam co jakiś czas aż nasiona ładnie się zrumienią. Zielone ogórki myję dokładnie pod bieżącą wodą i kroję razem ze skórką w niewielkie słupki. Cebulę obieram, płuczę i siekam w drobną kostkę, polewam wrzątkiem, osączam na sicie. Do miski przekładam pokrojone ogórki i posiekaną cebulę. Następnie wsypuję ostudzony, smażony i solony łuskany słonecznik. Do surówki wlewam oliwę z oliwek i całość dokładnie mieszam. Surówkę wkładam do lodówki na 30 minut. Podaję jako dodatek do obiadu.
Ogórkowa z cebulą i słonecznikiem
Ogórki myję dokładnie i kroję razem ze skórką w słupki
Ogórkowa z cebulą i słonecznikiem
Cebulę obieram, kroję w małą kosteczkę i odstawiam
Ogórkowa z cebulą i słonecznikiem
Na patelni bez tłuszczu smażę nasiona słonecznika
Ogórkowa z cebulą i słonecznikiem
W misce mieszam pokrojonego ogórka, cebulkę i słonecznik

Tagi:

ogórki cebula