Oliwka – to wiecznie zielone drzewo z rodziny oliwkowatych rosnące w naturalnych warunkach do wysokości 10 metrów. Drzewa oliwkowe rosną dziko w rejonach śródziemnomorskich i są uprawiane w krajach śródziemnomorskich oraz na obszarach obydwu Ameryk w klimacie zbliżonym do śródziemnomorskiego. Oliwki występują w dwóch rodzajach: zielone i czarne. Świeże oliwki mają gorzki smak, natomiast po odpowiednim namoczeniu w soli kuchennej podlegają fermentacji i stają się kwaśne. Oliwki można specjalnie konserwować używając odpowiedniej solanki, oliwy i ziół.
Zawartość
Oliwki są bardzo bogatym źródłem kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Są również bogate w witaminy z grupy B, witaminę A, C, E. Zawierają także bardzo cenne minerały potrzebne organizmowi człowieka tj. fosfor, potas, żelazo, miedź i dużą ilość błonnika.
Działanie
Dzięki swoim właściwościom oliwki oddziałują w bardzo pozytywny sposób na nasz organizm. Kwas oleinowy, który jest obecny w tym owocu, zmniejsza możliwość wystąpienia raka piersi oraz chroni serce i naczynia zmniejszając ryzyko powstawania chorób krążenia. Przyśpieszają przemianę materii, dobrze wpływają na układ nerwowy i skórę. Poprawia, również odporność organizmu.
Zastosowanie
Oliwki są głównym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Bardzo dobrze komponują się z białymi serami (owczym, kozim, krowim). Tworzą z nimi bardzo dobry i pełnowartościowy posiłek. Można je dodawać do pizzy, makaronów z różnymi sosami, sałatek, dań mięsnych i drobiu. Obecnie na rynku można zakupić oliwki nadziewane np. papryką lub serem. Można je podawać z dodatkiem marynat zarówno kwaśnych, pikantnych jak i słodkich. Ponadto z oliwek otrzymujemy jeden z najzdrowszych olei świata, czyli oliwę z oliwek.
Zawartość
Oliwki są bardzo bogatym źródłem kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Są również bogate w witaminy z grupy B, witaminę A, C, E. Zawierają także bardzo cenne minerały potrzebne organizmowi człowieka tj. fosfor, potas, żelazo, miedź i dużą ilość błonnika.
Działanie
Dzięki swoim właściwościom oliwki oddziałują w bardzo pozytywny sposób na nasz organizm. Kwas oleinowy, który jest obecny w tym owocu, zmniejsza możliwość wystąpienia raka piersi oraz chroni serce i naczynia zmniejszając ryzyko powstawania chorób krążenia. Przyśpieszają przemianę materii, dobrze wpływają na układ nerwowy i skórę. Poprawia, również odporność organizmu.
Zastosowanie
Oliwki są głównym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Bardzo dobrze komponują się z białymi serami (owczym, kozim, krowim). Tworzą z nimi bardzo dobry i pełnowartościowy posiłek. Można je dodawać do pizzy, makaronów z różnymi sosami, sałatek, dań mięsnych i drobiu. Obecnie na rynku można zakupić oliwki nadziewane np. papryką lub serem. Można je podawać z dodatkiem marynat zarówno kwaśnych, pikantnych jak i słodkich. Ponadto z oliwek otrzymujemy jeden z najzdrowszych olei świata, czyli oliwę z oliwek.