Słownik kulinarny

o

Olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy
fot. Fotolia
Olej słonecznikowy jest olejem roślinnym uzyskiwanym z  nasion słonecznika, który jest zaliczany do roślin oleistych. Pochodzi z Ameryki Północnej, a znany jest w Europie od XVI wieku. W Polsce występuje jedynie jako roślina uprawna i wykorzystywana jest dla pozyskiwania nasion słonecznika oraz wytwarzania oleju słonecznikowego, który jest barwy jasnożółtej i ma delikatny smak.

Zawartość
Olej tłoczony na zimno jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Przy czym przeważają w nim kwasy omega 6. Dlatego też należ pamiętać o urozmaiceniu naszego jadłospisu w kwasy omega 3, aby odpowiednia proporcja była między nimi zachowana.

Działanie
Olej słonecznikowy zaopatruje organizm w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Korzystnie wpływają na przemianę materii, obniżają zawartość cholesterolu we krwi, co stanowi profilaktykę chorób układu krążenia. Dobroczynnie działają na mózg i cały układ nerwowy.  Zawarta w oleju słonecznikowym witamina E opóźnia procesy starzenia, korzystnie działa na skórę, włosy i paznokcie oraz zwalcza rozwój komórek nowotworowych. Dowiedziono, że skutecznie odtruwa organizm z toksyn. W medycynie niekonwencjonalnej zaleca się systematyczne płukanie jamy ustnej olejem słonecznikowym w celu związania i wyeliminowania szkodliwych substancji z ustroju. Kuracja ta jest szczególnie zalecana przy anemii, zapaleniach żył, miażdżycy, chorobach układu pokarmowego, alergii, a nawet nowotworach. Poza tym olej słonecznikowy przeciwdziała zapaleniu stawów oraz pomaga w walce z nocnymi skurczami łydek.

Zastosowanie
Olej słonecznikowy stosuje się przede wszystkim jako dodatek do sałatek i surówek oraz ciast. Nie nadaje się do smażenia, natomiast można dodawać go do potraw gotowanych.