Sposób przygotowania:
Cykoria z daktylami
Cykorie oczyść porozdwajaj,umyj ,osącz na sicie.Osusz papierowym ręcznikiem Usuń gorzkie głąby.Pokrój ukośnie na kawałki.Ocet wymieszaj z solą,świeżo zmielonym pieprzem i olejem orzechowym .Polej liście sosem odstaw w chłodne miejsce na ok 10 min .W plasterki boczku -jak są duze użyj połowę plasterka zawiń daktyle zepnij wykałaczką .Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy smaż boczek z daktylami,aż będzie chrupiący i brunatny .Mandarynki obierz dobrze i podziel na kawałki=cząstki.Sałatkę wyłóż na talerzu .Każda porcja to kilka kawałków cykoria ,kilka mandarynek i 2-3 szt zawijanego boczku . Polej reszta sosu.Podawaj z pieczywem tostowym
Halny
Z_kuchni_i_ogrodu