Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Zielone straszydło sałatkowo

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

"zielonym straszydłem" nazwał zielonego kalafiora kiedyś mój mąż i tak już zostało :-)

Zielone straszydło sałatkowo

Składniki:

Zielone straszydło sałatkowo

 

  • 1 mały zielony kalafior,
  • 1 nieduży kawałek dyni,
  • 1 łyżeczka oleju do pieczenia dyni,
  • 2-3 łyżki ziarna sezamu,
  • kilka gałązek natki pietruszki

 

  • SOS:
  • sok z połowy cytryny,
  • 1,5 łyżeczki sosu śliwkowego Tao-Tao
  • 1,5 łyżeczki sosu sojowego jasnego Tao-Tao
  • kilka kropli oleju sezamowego Tao-Tao
  • 1,5 łyżeczki płynnego miodu,
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego,
  • kawałek strączka czerwonej chili

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zielone straszydło sałatkowo
W miseczce wymieszałam sos sojowy, olej słonecznikowy, sos śliwkowy, miód, sok z cytryny i olej sezamowy. Dodałam bardzo drobno posiekane chili, odstawiłam aby smaki się połączyły. Sos powinien być wyraziście słodko-kwaśno-ostry.



Dynię, razem ze skórą, posmarowałam olejem i zawinęłam w folię aluminiową - piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 st.C ok. 10-15 min. - nie powinna być zbyt miękka. Ostudziłam ją, odcięłam skórkę a miąższ pokroiłam w plasterki.



Kalafiora podzieliłam na różyczki i wrzuciłam do wrzącej, posolonej i posłodzonej wody - gotowałam ok. 3 min. żeby nie był surowy, ale pozostał chrupiący. Osączyłam go i przestudziłam.



Na talerzu ułożyłam plasterki dyni, kawałki kalafiora i listki natki pietruszki, całość skropiłam przygotowanym wcześniej sosem i posypałam podprażonym na suchej patelni sezamem. Dobrze żeby sałatka postała ok. 30-60 min. żeby warzywa przeszły smakami sosu, ale podajemy ją w temperaturze pokojowej a nie schłodzoną. Taką sałatkę można podać jako dodatek do mięsa albo samodzielną przekąskę.