Słownik kulinarny

o

Opuncja figowa

Opuncja figowa
fot. Fotolia
Opuncja figowa jest jednym z gatunków opuncji należący do rodziny kaktusowatych i pochodzący z Meksyku. Do Europy opuncja trafiła prawdopodobnie w XV wieku. Aztekowie uważali ją za świętą roślinę i przez nich używana była przede wszystkim zewnętrznie do różnego rodzaju okładów. Owoce przypominają figi – stąd nazwa rośliny. Owoce są podłużne, osiągają do 12 cm długości, a barwę przyjmują od żółtej poprzez pomarańczową, aż do czerwonej i pokryte są drobnymi wypustkami. Miąższ zawiera sporą ilość bardzo twardych pestek. W smaku opuncja jest słodko-kwaśna i ma bardzo przyjemny aromat.

Zawartość
Opuncja figowa zawiera duże ilości przede wszystkim witaminy C, fosforu oraz wapnia. Poza tym zawiera błonnik oraz śluz. Zawarty w opuncji błonnik charakteryzuje się zdolnością wiązania i eliminowania tłuszczów.

Działanie
Zawarte w opuncji figowej składniki w dużej mierze przyczyniają się do spadku wagi i dlatego też owoc  ten często wykorzystuje się w dietach odchudzających. Ma działanie lekko moczopędne, jednak nie pozbawia organizmu ważnych elementów odżywczych, a dokładnie rzeczy ujmując nie doprowadza do jego demineralizacji. Poza tym owoc opuncji zaliczony został do naturalnych antyutleniaczy, co oznacza że opóźnia procesy starzenia się oraz może przeciwdziałać rozwojowi wielu groźnych chorób. Dowiedziono również, że doskonale sprawdza się w przypadku dolegliwości żołądkowo-jelitowych oraz może zapobiegać powstawaniu wrzodów żołądka i dwunastnicy. Spożywanie owoców opuncji i jej przetworów zalecane jest w przypadku konieczności obniżenia poziomu glukozy we krwi. Natomiast zewnętrznie od wieków wykorzystywano miąższ tego owocu do okładów na trudno gojące się rany i inne schorzenia skóry.

Zastosowanie
Owoce opuncji można spożywać na surowo lub suszone. W przemyśle wykorzystuje się je do produkcji soków napojów, herbatek, galaretek oraz dodaje się do musów, kremów, ciast i ciasteczek.