Alessandro

Alessandro

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Kurczak w sosie z opuncji

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kurczak w sosie z opuncji i białego wina.

Kurczak w sosie z opuncji

Składniki:

Kurczak w sosie z opuncji

 

  • 2 filety z kurczaka
  • 300 g opuncji
  • 200 ml białego wina
  • pół szklanki bulionu drobiowego
  • 50 ml śmietanki 18%
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • chilli
  • imbir świeży
  • ziarna kolendry
  • cukier brązowy
  • sok z połowy limonki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie z opuncji
Filet z kurczaka oczyścić , przyprawić solą i pieprzem , obsmażyć na patelni.Wyłożyć na talerz.Na tej samej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany ząbek czosnku. Dodać imbir, trochę chilli oraz roztartą w moździerzu kolendrę. Podsmażyć chwilę po czym dorzucić miąższ z opuncji. i sok z limonki. Smażyć chwilę a następnie zalać winem. Gotować aż alkohol odparuje. Dolać bulion i stopniowo dodawać cukier, sprawdzając smak. Włożyć kurczaka na patelnię i dusić w sosie około 10/15 min. Wyjąć mięso , zredukowany sos przetrzeć przez sito do rondelka. Podgrzewać sos , dodać śmietankę i zagotować by zgęstniał. włożyć kurczaka na chwilę aby się zagrzał. Wyłożyć na talerz i polać sosem.