Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie z opuncji
Filet z kurczaka oczyścić , przyprawić solą i pieprzem , obsmażyć na patelni.Wyłożyć na talerz.Na tej samej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany ząbek czosnku. Dodać imbir, trochę chilli oraz roztartą w moździerzu kolendrę. Podsmażyć chwilę po czym dorzucić miąższ z opuncji. i sok z limonki. Smażyć chwilę a następnie zalać winem. Gotować aż alkohol odparuje. Dolać bulion i stopniowo dodawać cukier, sprawdzając smak. Włożyć kurczaka na patelnię i dusić w sosie około 10/15 min. Wyjąć mięso , zredukowany sos przetrzeć przez sito do rondelka. Podgrzewać sos , dodać śmietankę i zagotować by zgęstniał. włożyć kurczaka na chwilę aby się zagrzał. Wyłożyć na talerz i polać sosem.