Karolina Tyranska

Karolina Tyranska

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Cheesecake Fig Parfait

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 22

Deser, który zaskakuje swoją lekkością. Delikatny waniliowy krem przełamany ciekawym smakiem opuncji figowej, spróbuj!

Cheesecake Fig Parfait

Składniki:

Cheesecake Fig Parfait

 

  • Krem:
  • Serek homogenizowany naturalny - 600g
  • Żółtka - 4
  • Cukier drobny - 6 łyżek stołowych
  • Wanilia - 1 laska

 

 

Sposób przygotowania:

Cheesecake Fig Parfait
Połącz żółtka z cukrem przy pomocy miksera, pracuj około 5 minut. Po tym czasie umieść miskę z żółtkami nad kąpielą wodną. Przy pomocy mątewki energicznie mieszaj masę z żółtek i cukru, aby nie doprowadzić do ich ścięcia a jedynie do delikatnego zagęszczenia. Po 2 minutach odstaw miskę znad kąpieli wodnej. Następnie, rozetnij laskę wanilii, wydrąż miąższ i połącz z żółtkami. Na samym końcu dodaj do masy jajecznej serek homogenizowany ogrzany do temperatury pokojowej. Całość połącz mikserem na wolnych obrotach. Teraz przełóż serową masę do pucharków i chłodź w lodówce przez kilkanaście minut. W tym czasie przygotuj mus z opuncji figowej. Najpierw obierz owoce opuncji, uważając na jej skórkę najeżoną drobnymi igiełkami. Obraną opuncję pokrój w plasterki, umieść ją w garnku, dodaj cukier i sok z limonki. Gotuj powoli, aż owoce rozpadną się i całość uzyska konsystencję konfitury. Ostudź mus i udekoruj jego dużym kleksem oraz skórką limonki uprzednio schłodzone serniczki.