Sposób przygotowania:
Opuncja z warzywami i jajkiem sadzonym
Z języka opuncji usuwamy kolce i skórkę. Płuczemy pod bieżącą wodą. Kroimy w średniej grubości kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w średniej grubości talarki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wsypujemy pokrojone warzywa. Smażymy do miękkości warzyw.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatę myjemy i rwiemy na drobne kawałki. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy sałatę. Dusimy chwilę i zgarniamy na bok. Wbijamy jajko i smażymy aż się zetnie białko, a żółtko nadal będzie płynne. Mieszamy co chwilę sałatę. Na talerzu układamy liść sałaty, a obok niego jajko. Obok jajka wykładamy duszoną sałatę. Na liść sałaty wykładamy smażone warzywa z opuncją.