Słownik kulinarny

p

Pęczak

Pęczak
fot. Fotolia
Zawartość

Pęczak jest bogactwem związków mineralnych i składników odżywczych. Kwas foliowy, niezbędny składnik diety kobiet w ciąży oraz magnez, to tylko jedne z wielu zalet, jakie skrywa w sobie kasza jęczmienna. Dodatkowo jest cennym źródłem cynku ( wzmacnia skórę oraz paznokcie), manganu potasu oraz fosforu.

Działanie

Kasza pęczak jest stosowana w dietach, których głównym celem jest obniżenie złego cholesterolu we krwi. Jest idealnym źródłem błonnika oraz chroni przed rozwojem nadciśnienia tętniczego oraz chorobami układu krążenia. Skutecznie pomaga w zwalczaniu zbędnych kilogramów, powodując uczucie sytości na dłużej.

Zastosowanie

Kasza ta, ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest idealna zarówno w diecie wegetariańskiej oraz dla osób, które walczą z nadwagą. Włączając ją do swojego menu, możemy wykorzystać ją jako dodatek do gęstych, pożywnych sosów mięsnych czy do nadziewania gołąbków w sosie z pomidorami. To wyśmienity zagęszczacz do zup i sosów. Ciekawym pomysłem na urozmaicenie sałatek jest dodatek pęczaku, który sprawi, że idealnie sprawdzi się na lekki obiad.