wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Pęczak z grzybami i boczkiem z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pęczak z grzybami i boczkiem duszony w winie z dodatkiem chrzanu i miodu. Pyszne i zdrowe danie z patelni. Polecam

Pęczak z grzybami i boczkiem z patelni

Składniki:

Pęczak z grzybami i boczkiem z patelni

 

  • 2 szklanki pęczaku
  • 2 garście grzybów leśnych
  • 5 plasterków boczku ( lub jakaś podsuszana wędlina)
  • dwie łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka chrzanu
  • łyżka miodu
  • 100 gr sera żółtego
  • 1 szklanka wina białego (lub piwa)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • natka pietruszki
  • sól pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pęczak z grzybami i boczkiem z patelni
Grzyby zalać wrzątkiem, odczekać 10 minut, oddcedzić i pokroić w paseczki. Pęczak zalać wodą i gotować razem z pokrojonymi grzybami ok 30 minut ( aż kasza będzie miękka), oddcedzić. Na dużej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, jak wytopi się tłuszcz dodać masło i czosnek i podsmażyć a następnie dodać chrzan i miód, wymieszać i dodać pęczak z grzybami. Przesmażyć wszystko, zalać winem, poczekać aż trochę odparuje, dodać starty na tarce ser i sos sojowy. Smażyć aż ser się roztopi, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z natką pietruszki.