Sposób przygotowania:
Buni ,,podchody ,,do pęczaku :
Pęczak wypłukać kilkukrotnie w letniej wodzie i ugotować w 1,5 litra wody z kostkami bulionowymi. Odcedzić .
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim na rumiano całe pieczarki ( umyte i osuszone ). Gdy są rumiane dodać masło, lekko posolić i dorzucić cebulę. Smażyć dalej do momentu gdy cebula będzie złota.
Zmieszać kaszę z pieczarkami , cebulą ( razem z tłuszczem z patelni ), rozdrobnionym kurczakiem , koprem .
Dusić mieszając .Doprawić do smaku pieprzem i przyprawą Gyros.
Podpowiadam ,że do tego dania można wykorzystać pokruszone mięso jakie nam zostaje przy krojeniu pieczonego kurczaka ( lub kurczaka z rożna ) .
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim na rumiano całe pieczarki ( umyte i osuszone ). Gdy są rumiane dodać masło, lekko posolić i dorzucić cebulę. Smażyć dalej do momentu gdy cebula będzie złota.
Zmieszać kaszę z pieczarkami , cebulą ( razem z tłuszczem z patelni ), rozdrobnionym kurczakiem , koprem .
Dusić mieszając .Doprawić do smaku pieprzem i przyprawą Gyros.
Podpowiadam ,że do tego dania można wykorzystać pokruszone mięso jakie nam zostaje przy krojeniu pieczonego kurczaka ( lub kurczaka z rożna ) .
msewka