kołczu

kołczu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 77]

Pieczony bakłażan z pęczakiem

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bakłażan z piekarnika z bliskowschodnią marynatą z kiszonych cytryn i pęczakiem z kolendrą.

Pieczony bakłażan z pęczakiem

Składniki:

Pieczony bakłażan z pęczakiem

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczony bakłażan z pęczakiem

Kolejna potrawa inspirowana rewelacyjną moim zdaniem książką Yotama Ottolenghiego "Jerusalem". Zastąpiłem kaszę bulgur pęczakiem (ale robiłem też z kuskusem i też bomba!).


Na początku bakłażana umyłem i wysuszyłem. Robiłem to  jedną ręką - drugą nastawiałem piekarnik na 200*C, a trzecią - robiłem marynatę. Ale po kolei...


Bakłażan (umyty już i suchy) trzeba przekroić na pół wzdłuż. Następnie chwytamy pewnie w dłoń mały, ostry nożyk i nacinamy miąższ bakłażana "w kratę" - z 4 nacięcia wzdłuż, a 8 w poprzek. Uważajmy, żeby nie naciąć skórki!


Ze słoja z kiszonymi cytrynami wyjmujemy jedną, z niej wykrawamy 1/8. Usuwamy z niej miąższ (jest zbyt intensywny w smaku, chociaż ja go lubię - nie wyrzucam, a zjadam:)

Przepis na kiszone cytryny znajdziecie tutaj >>>>


Cytrynę kroimy drobno, drobniutko. Powinniśmy uzyskać około łyżki.


Ziarna kolendry, kmin rzymski miażdżymy w moździerzu albo mielimy w młynku.


Cytrynę, oliwę z oliwek, wszystkie przyprawy wrzucamy miski i energicznie mieszamy.


Bakłażany wykładamy na tackę do pieczenia wyłożoną papierem. Powstałą aromatyczną marynatą smarujemy bakłażana, powinna być na tyle płynna, aby wypełniała też nacięcia, ale nie spływała  z niego - w razie czego lepiej dodać trochę oliwy, bo ciężko ją odjąć :) Wkładamy do piekarnika na około 35 - 40 minut, ale warto sprawdzać - bakłażan jest gotowy jak jest cały miękki po nakłuciu widelcem.

Pęczaka gotujemy - albo zgodnie z instrukcją na opakowaniu, albo (kiedy tak jak ja kupiliście kaszę na wagę) zalewamy wodą w proporcji 1 porcja kaszy : 2 i 1/2 wody. Gotujemy. W czasie gotowania solimy i dorzucamy łyżkę masła.


Kiedy kasza wchłonie już wodę i będzie miękka zdejmujemy z gazu i przekładamy do miski. Dodajemy świeżą miętę i kolendrę, posiekaną szalotkę, dosalamy do smaku, do smaku dodajemy też parę kropel cytryny.


Kiedy bakłażan jest gotowy wyjmujemy z go z piekarnika, nakładamy na niego kaszę. Skrapiamy jogurtem greckim, oliwą i ozdabiamy świeżą kolendrą. Smacznego!