marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pianka cytrynowa z miętą.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Namoczyć żelatynę,wyłożyć duże czarki folią aluminiową.Wymieszać jogurt,serek z sokiem i syropem miętowym i żelatyną.Napełnić czarki.Schłódź

Pianka cytrynowa z miętą.

Składniki:

Pianka cytrynowa z miętą.

 

  • Na 6 porcji:
  • 500 g.serka mascarpone,
  • 200 g.jogurtu,
  • 6 płatków żelatyny,
  • sok z 3 cytryn,
  • 50 g.cukru pudru,
  • 60 ml.syropu miętowego,
  • 120 g.masła,
  • 200 g.herbatników,
  • listki świeżej mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Pianka cytrynowa z miętą.
Namoczyć płatki żelatyny.Sparzyć cytryny,wyszorować,przekroić i wycisnąć z nich sok na wyciskarce,wybierając pestki łyżeczką. Sześć dużych czarek porcelanowych wyłożyć folią aluminiową.Sok z cytryn wymieszać z mascarpone,jogurtem i syropem miętowym, cukrem pudrem i spęczniałą żelatyną.Wypełnić masą czarki do 2/3 objętości.Masło roztopić,dodać pokruszone herbatniki i wymieszać.Lekko ostudzoną kruszonką dopełnić czarki z deserem.Wstawić czarki na całą dobę do lodówki.Tuż przed podaniem wyjąć i udekorować świeżymi listkami mięty deserki.