katarzynagotuje

katarzynagotuje

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Pieczona marchewka w soku z pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pieczone plastry marchewki w soku z pomarańczy

Pieczona marchewka w soku z pomarańczy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczona marchewka w soku z pomarańczy

 

  • 2 średnie marchewki,
  • sok z 1 pomarańczy lub 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • sól, pieprz do smaku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • listki pietruszki do ozdobienia.

Sposób przygotowania:

Pieczona marchewka w soku z pomarańczy
Marchwe umyć i obrać. Wycisnąć sok z jednej pomarańczy (można użyć także gotowego soku pomarańczowego), wlać do miski, dodać szczyptę soli i pieprzu, wlać 3 łyzki oliwy. Wszystko wymieszać. Z marchewek wyciąć plastry obieraczką do warzyw, następne wymieszać z sokiem pomarańcowym i odstaawić na kilka minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 st. C lub 180 st. C z termoobiegiem. Marchew ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 20- 25 min.
Pieczona marchewka w soku z pomarańczy
Marchewki umyć i obrać, nastepnie piciąć obieraczką w paski.
Pieczona marchewka w soku z pomarańczy
Pocięta w paski marchew, włożyć do miski.
Pieczona marchewka w soku z pomarańczy
Marchewkę zalać przygotowanym sokiem z pomarańczy i wymieszać.

Tagi:

marchewka