Sposób przygotowania:
Podpiwek
Do wrzenia doprowadzamy wodę wraz z kawą, następnie gotujemy przez 10 minut na małym ogniu.
Studzimy, i następnie przez sitko przecedzić.Później dodajemy cukier z kwaskiem cytrynowym. I jak się rozpuści to odstawiamy napój aby był lekko ciepły , nie gorący.
Lekko ciepły napój odlewamy do jednej szklanki i do niego dodajemy i rozpuszczamy drożdże. Po rozpuszczeniu wlewamy do pozostałego podpiwka.
Przelewamy do butelki, którą zgniatamy, nasz napój i odstawiamy na dobę, po czym przenosimy do zimnej piwniczki lub chłodnego miejsca na 5 dni. Po tym okresie podpiwek schładzamy w lodówce :)
Studzimy, i następnie przez sitko przecedzić.Później dodajemy cukier z kwaskiem cytrynowym. I jak się rozpuści to odstawiamy napój aby był lekko ciepły , nie gorący.
Lekko ciepły napój odlewamy do jednej szklanki i do niego dodajemy i rozpuszczamy drożdże. Po rozpuszczeniu wlewamy do pozostałego podpiwka.
Przelewamy do butelki, którą zgniatamy, nasz napój i odstawiamy na dobę, po czym przenosimy do zimnej piwniczki lub chłodnego miejsca na 5 dni. Po tym okresie podpiwek schładzamy w lodówce :)
edytaha
Wytłumacz mi o co chodzi z tą butelką. To ma być taka jedna pięciolitrowa plastikowa, czy mniejsze. I jak ją zgniotę, to gdzie mi się zmieści napój. A na koniec czy butelkę zakręcamy?
Siedlce
A co do butelki to chodzi o to że wlewamy do półtoralitrowej butelki plastikowej Ok 2/3 podpiwka, i zgniatamy butelkę tak aby napój wypełnił całe wnętrze tej butelki.
Jak odstawimy na dobę nasz podpiwek to gromadzi się gaz w butelce a co idzie za tym ? że prostuje to naszą butelkę i sprawia że jest twarda.
pacpaw
edytaha