Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Podpiwek

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjny podpiwek... ajj to jest to ;)

Podpiwek

Składniki:

Podpiwek

 

  • Kawa zbożowa sypana
  • 5 l wody
  • 80g drożdże w kostce
  • garść szyszek chmielowych
  • 2,5 g drożdży
  • 300g cukru
  • Pół łyżeczki kwasu cytrynowego

 

 

Sposób przygotowania:

Podpiwek
Do wrzenia doprowadzamy wodę wraz z kawą, następnie gotujemy przez 10 minut na małym ogniu.
Studzimy, i następnie przez sitko przecedzić.Później dodajemy cukier z kwaskiem cytrynowym. I jak się rozpuści to odstawiamy napój aby był lekko ciepły , nie gorący.
Lekko ciepły napój odlewamy do jednej szklanki i do niego dodajemy i rozpuszczamy drożdże. Po rozpuszczeniu wlewamy do pozostałego podpiwka.
Przelewamy do butelki, którą zgniatamy, nasz napój i odstawiamy na dobę, po czym przenosimy do zimnej piwniczki lub chłodnego miejsca na 5 dni. Po tym okresie podpiwek schładzamy w lodówce :)

Tagi:

kawa