Śródziemnomorski sos do sałatki o nazwie aioli można porównać do majonezu. W wersji podstawowej przygotowuje się go z żółtek, czosnku, oliwy i soku z limonki. Wzbogacając przepis o przyprawy, ocet balsamiczny lub inne dodatki, takie jak np. papryka chili, warto użyć pieczonego czosnku. Aioli doskonale sprawdza się jako sos do sałaty zielonej, do sałatki cezar oraz jako włoski zastępnik majonezu np. w sałatce jarzynowej lub brokułowej.

Polecane przepisy do kategorii Sos aioli

Sos Aioli.

Sos Aioli.

lenian lenian
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Znaleźliśmy 5 przepisów w kategorii Sos aioli

Sos czosnkowy aioli

Sos czosnkowy aioli

jaNina jaNina

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sos Aioli.

Sos Aioli.

lenian lenian
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Aioli

Aioli

kwiatkibratki kwiatkibratki

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sos aioli

Sos aioli

Babcia Halinka Babcia Halinka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: