el.Presidente

el.Presidente

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Sos aioli (czosnkowy)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 1

Wg znajomych - jak z Da Grasso (czyli moim zdaniem najlepszy sos czosnkowy świata:D)

Sos aioli (czosnkowy)

Składniki:

Sos aioli (czosnkowy)

 

  • 4 duże ząbki czosnku
  • Suszona bazylia i oregano
  • Duży jogurt naturalny (400ml)
  • 2,5 łyżki stołowej majonezu
  • szczypta Vegety (Kucharek, Warzywko, etc.)

Sposób przygotowania:

Sos aioli (czosnkowy)
Czosnek obieramy i siekamy, lub 'blenderujemy', tudzież wyciskamy (blender, lub wyciskarka jest najlepszym rozwiązaniem, ale jeśli ktoś dysponuje kuchnią studencką - wystarczy drobno posiekać). Dodajemy jogurt i majonez. Następnie po czubatej łyżeczce oregano i bazylii, oraz szczyptę Vegety (konkretną szczyptę :D). Odstawiamy na godzinkę do lodówki. Jeśli wg. kogoś jest zbyt mało czosnku można dodać łyżeczkę granulowanego. Pozdrawiam.

Tagi:

czosnkowy