jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Sos czosnkowy aioli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To pyszny domowy sos czosnkowy który wspaniale harmonizuje z warzywami z parowara.

Sos czosnkowy aioli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos czosnkowy aioli

 

  • 4 ząbki czosnku
  • 150 ml oliwy Extra V.
  • miąższ białej bułki (z 1 kromki bułki pszennej)
  • 1 żółtko jaja
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 lyżeczka miodu
  • sok z cytryny do smaku
  • sól i biały pieprz do smaku
  • Tymianek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sos czosnkowy aioli
Miąższ bułki skrapiamy mlekiem. Gdy namoknie odsącamy z mleka i umieszczamy w misce blendera. Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę, dodajemy do miski. Dodajemy musztardę i żółtko po czym miksujemy blenderem. Po chwili nie przerywając miksowania wlewamy oliwę cienką strużką. Na końcu doprawiamy miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem białym do smaku. Porcje sosu podajemy w ma lych miseczkach udekorowane listkami tymianku Sos niewkorzystany zamykamy w słoiczku i przechowujemy przez kilka dni w lodówce do ponownego użycia.
Sos czosnkowy aioli
Miąższ bułki skrapiamy mlekiem. Gdy namoknie odsącamy z mleka i umieszczamy w misce blendera.
Sos czosnkowy aioli
Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę, dodajemy do miski.
Sos czosnkowy aioli
Dodajemy musztardę i żółtko po czym miksujemy
Sos czosnkowy aioli
Porcje sosu podajemy w ma lych miseczkach udekorowane listkami tymianku