lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Sos Aioli.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos znany w kuchni hiszpańskiej i francuskiej

Sos Aioli.

Składniki:

Sos Aioli.

 

  • 1 ziemniak ugotowany w mundurku
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 3 ugotowane żółtka
  • 1 łyżeczka curry
  • 150 ml majonezu
  • sól i pieprz
  • 100-120 ml oliwy
  • limonka

Sposób przygotowania:

Sos Aioli.
Obrać ziemniaka ugotowanego w mundurku, wrzucić go do malaksera. Dodać ząbki czosnku i ugotowane żółtka. Następnie dosypać curry. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładką masę, wlewając stopniowo 100 ml oliwy, do otrzymania właściwej konsystencji. Można dodać nieco soku z limonki. Przełóż gotowy sos do miski.