Biała herbata przez niektórych nazywana jest eliksirem młodości z racji tego, że zawiera w sobie przeciwutleniacze.  Antyoksydanty hamują działanie wolnych rodników, które przyspieszają proces starzenia się. Biała herbata ma delikatny smak i należy do najmniej przetworzonego gatunku naparu. Nazwa pochodzi od białych pączków listków herbacianych. Można ją dostać w postaci suszu liści, aromatyzowanej, zawijanych kulek lub w formie artystycznej. Herbata formowana jest w pąki z kwiatem, które po zalaniu wodą rozwijają się w szklance w przepiękne kompozycje kwiatowe. Dostępna jest także z dodatkiem jaśminu. 
 
Biała herbata - parzenie
 
Temperatura parzenia białej herbaty nie powinna przekraczać 90 stopni Celsjusza, chociaż niektóre odmiany zalewa się wrzątkiem. Na każdym opakowaniu herbaty napisana jest instrukcja, w jaki sposób przygotowywać napój. Parzenie powinno trwać, mniej więcej, 5-7 minut. Raz użyte listki można wykorzystać jeszcze 2-3 razy. Napar ma jasny, lekko słomkowy kolor i bardzo delikatny smak. Z reguły na filiżankę sypie się 1 małą łyżeczkę herbaty. Chcąc zwiększyć „moc” parzonych liści, trzeba nasypać ich więcej.
 
Biała herbata na odchudzanie i poprawę zdrowia
 
Herbata delikatnie pobudza i orzeźwia. Korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz  dobrze nawadnia organizm.  Poza tym picie naparu wzmacnia kości, dlatego biała herbata polecana jest szczególnie osobom mającym osteoporozę lub cierpiącym na zapalenie stawów. 
 
Wady białej herbaty
 
Biała herbata ma właściwości pobudzające, dlatego trzeba mieć świadomość, że wypicie jej przed snem, może utrudnić zasypianie. Ponadto, picie jej w dużych ilościach, szczególnie na pusty żołądek, może podrażniać błonę śluzową żołądka. 
 
Herbata z lipy

Herbata z lipy

Herbata z lipy, w torebkach do zaparzania, dostępna jest np. w aptekach. Napar można też zrobić samodzielnie, zbierając kwiatostan drzewa lipy na przełomie czerwca – lipca. Suszone kwiaty przechowuje się w szczelnie zamkniętym słoiku. Napar przygotowuje się z około 1 łyżki kwiatów lipy suszonych lub świeżych na 1 szklankę wrzącej wody. Napój po 10-15 minutach parzenia jest gotowy do picia. Herbata z lipy jest niezastąpiona w czasie przeziębienia, ponieważ ma właściwości napotne i przeciwdziała gorączce.

Herbata miętowa

Herbata miętowa

Herbata miętowa, czyli napar z ususzonych liści mięty, doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Dodatkowo wspiera trawienie i łagodzi bóle żołądka. Herbata z mięty dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Odrobinę suszu należy zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na kilka minut. Ciepły napar miętowy warto połączyć z miodem lub cukrem, sokiem cytrynowym bądź syropem pigwowym oraz startym imbirem.

Czerwona herbata

Czerwona herbata

Czerwona herbata, czyli pu erh, ma gorzki smak. Jest wytwarzana ze sfermentowanych i leżakujących liści rośliny. Napar słynie z właściwości odchudzających, gdyż wspiera działanie wątroby, obniża poziom cholesterolu we krwi i poprawia przemianę materii. Z tego powodu czerwona herbata pu erh świetnie się sprawdzi po ciężkostrawnych, tłustych posiłkach. Susz zaparza się w temperaturze 90 lub 95 stopni Celsjusza.

Herbata z imbirem

Herbata z imbirem

Herbata z imbirem doskonale rozgrzewa organizm i chroni przed przeziębieniem. Napój najlepiej smakuje z miodem i cytryną, ale sprawdzą się również inne warianty. Zielona herbata z imbirem ma właściwości odchudzające, natomiast mięta ukoi biegunkę i bóle żołądka. Korzeń rośliny należy obrać, zetrzeć na tarce, przełożyć do rondla, zalać zimną wodą i gotować przez 10 minut na małym ogniu. Następnie dodaje się: herbatę (liściastą lub w torebkach), płynny miód i plastry świeżej cytryny. Gotowy, gorący napój przelewa się do kubków i pije na ciepło.

Zielona herbata

Zielona herbata

Zielona herbata jest produkowana z młodych, niefermentowanych i ususzonych liści. Susz zaparza się w temperaturze od 80 do 90 stopni Celsjusza. Picie naparu obniża ciśnienie tętnicze i cholesterol we krwi, a także pomaga wydalić drobnoustroje z organizmu. Zielona herbata świetnie sprawdza się po posiłkach oraz jako samodzielny napój. Można pić ją na ciepło i zimno. Zielona herbata matcha jest popularna w Japonii.

Znaleźliśmy przepisów w kategorii Biała herbata