Aromatyczna mięta

  • 2

Świeża mięta to doskonały pomysł na orzeźwiający dodatek do napojów, deserów oraz dań głównych. Najpopularniejszą odmianą tej rośliny jest mięta pieprzowa. Istnieje też wiele innych jej rodzajów - czym się charakteryzują i jak wykorzystać je w kuchni? Zobaczcie poniżej!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Aromatyczna mięta
fot. Fotolia

Czym jest mięta i skąd pochodzi jej nazwa?

Mięta jest wieloletnią rośliną z rodziny jasnotowatych, wytwarzającą podziemne kłącza, odznaczająca się intensywnym smakiem i zapachem. Występuje głównie na terenach Europy, Azji i Afryki. Popularna mięta pieprzowa to ziele o krzewiastym pokroju, charakteryzujące się brunatno- zielonymi liśćmi, mającymi nierówne, piłkowate krawędzie. Mięta pieprzowa ze względu na swe dobroczynne właściwości wykorzystywana jest jako lek łagodzący dolegliwości żołądkowe, jelitowe i wątrobowe. Napary z tej rośliny stosować można również jako alternatywę dla herbaty!

Nie od dziś wiemy, że nazwy różnych produktów spożywczych nadawane są im całkiem przypadkowo (przykładem jest choćby fasolka po bretońsku). Zupełnie inaczej jest jednak z miętą, której nazwa pochodzi od imienia greckiej nimfy, kochanki Hadesa - Menthe. Bóg chcąc uchronić ją przed zemstą swej żony Persefony, zmienił nimfę w roślinę o miętowym zapachu (by ułatwić sobie jej poszukiwania w przyszłości).


Lody miętowe Mięta
Fotolia

Jak uprawiać i przechowywać miętę?

Jeśli chcecie cieszyć się aromatem mięty przez cały rok, koniecznie zaopatrzcie się w jej nasiona - uprawa tej rośliny jest bowiem niesłychanie prosta! Mięta posiana do doniczki szybko się rozrasta i na długo pozostaje świeża. Pamiętać należy jedynie o regularnym podlewaniu i odpowiednim nasłonecznieniu naszej uprawy!

Wyhodowaną w domowych warunkach aromatyczną miętę śmiało można zachować na zimę. Najlepszymi sposobami będą suszenie lub zamrożenie. Przed przystąpieniem do suszenia mięty, należy ją przebrać, dokładnie umyć, osuszyć, a następnie związać sznureczkiem i powiesić w przewiewnym miejscu (najlepiej na dworze). Po kilku dniach roślinę kruszymy i przekładamy do słoika!

By z kolei zamrozić miętę, musimy usunąć z niej chore lub uszkodzone listki, a potem włożyć ją do woreczka, szczelnie zakręcając. Zapakowaną miętę wkładamy do zamrażalnika i wykorzystujemy w razie potrzeby.

Mięta
Fotolia

Ciekawe odmiany mięty

Na świecie uprawianych jest kilkadziesiąt rodzajów mięty. Różnią się one między sobą rozmiarami liści, kolorem, a nierzadko również bukietem zapachowym  (wyróżnić można aromat cytrynowy, imbirowy, a nawet czekoladowy).

Mięta zielona zwana również miętą kłosową pochodzi z Egiptu, skąd rozprzestrzeniła się na inne rejony świata (głównie strefy umiarkowanej). Mięta ta osiągnąć może wysokość od 30 cm do 90 cm. Jej cechą charakterystyczną są jasnozielone liście, zaopatrzone w drobniutkimi włoskami.

Ten gatunek mięty posiada owocowy posmak i niebywale silny zapach. Wyciągi z jej liści wykorzystywane są głównie do ciast, deserów, napojów, herbat, gum do żucia oraz past do zębów. Wspomnieć należy też, że zielona mięta stosowana jest także jako lekarstwo na problemy trawienne.

Jeśli nie wiecie w jaki sposób wykorzystać tę odmianę mięty, przygotujcie z jej udziałem orzeźwiającą lemoniadę, galaretkę, domowe lody lub użyjcie do udekorowania potrawy!

Mięta
Fotolia

Mięta czekoladowa wywodzi się z terenów Azji, posiada lekko brązowe liście, mające niespotykany, czekoladowo - miętowy zapach. Olejek pozyskiwany z tej rośliny używany jest w przemyśle chemicznym, tytoniowym, perfumeryjnym oraz spożywczym. Młode listki fantastycznie komponują się z deserami na zimno, owocami i koktajlami. Śmiało wykorzystujcie je także do wytwarzania domowych trunków!

Mięta cytrynowa posiada jasnozielone, zaokrąglone listki przypominające w smaku młodą cytrynę. Wywodzi się z Chin i powstała na skutek wielu krzyżówek genetycznych. Preparaty z niej zrobione mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwbólowe i uspakajające. Świeża mięta cytrynowa doda smaku ciastom, sałatkom, sosom bądź drinkom!

Mięta imbirowa jest wieloletnią rośliną o gęstych, lekko zawiniętych pędach i imbirowych w smaku liściach. Ziele to dobrze sprawdza się w suszonych mieszankach bądź w przemyśle kosmetycznym. Warto wspomnieć, że mięta imbirowa fantastycznie sprawdzi się też jako dodatek do sosów, pierogów czy dań mięsnych!

Macie ochotę na orzeźwiające i pełne miętowego aromatu przysmaki? Koniecznie zainspirujcie się przepisem na ruskie pierogi z miętą oraz pyszne bezy z miętą! Oba proponowane przez nas dania staną się oryginalnym urozmaiceniem Waszych codziennych diet!